Výhody a nevýhody plastových i dřevěných oken

Okno výrazně zasahuje do celkového vzhledu nemovitosti, a proto se jedná o významný architektonický prvek, který si zaslouží náležitou pozornost. Potřebujete dostatek přirozeného světla v interiéru? Požadujete výborné tepelněizolační vlastnosti? Současný trh je rozmanitý a nabízí okna plastová i dřevěná, přičemž každá z variant má své přednosti a úskalí. V následujících řádcích se proto podíváme na výhody a nevýhody jednotlivých materiálů.

Okna jsou nejslabším prvkem obálky budovy. Pokud na nich budete šetřit, propíše se to například ve faktuře za vytápění.

Plast, nebo dřevo?

Plastová okna jsou zpravidla levnější alternativou a vyznačují se minimální údržbou. Materiál je odolný vůči povětrnostním vlivům, nicméně na druhou stranu je plast tepelně roztažný, a proto se kvůli střídajícím se teplotám mohou dříve či později objevit nějaké potíže. Fólie s dekorem dřeva se začnou loupat, mírně se mění i vlastnosti plastu.

Velice oblíbenou variantou jsou dřevěná eurookna, která se vyrábí z pevného dřeva. Chlubí se pevnou konstrukcí, která se ani vlivem času nemění. U dřeva však narazíte také na nějaké nedostatky, například materiál je roztažný při nadměrné vlhkosti. Pokud tedy nedostatečně větráte, trpí tím i samotná okna. Obáváte se, že životnost dřevěných oken není tak dlouhá jako plastových? Omyl. V případě použití kvalitního dřeva bez vad a suků taková okna vydrží mnohem déle. Jen je potřeba je ošetřovat nátěry s UV ochranou.

Myslete i na ekologičnost

Závěrem je nezbytné podotknout, že dřevo je obnovitelný přírodní materiál, který nezatěžuje životní prostředí. Likvidace dřeva nemá negativní dopad na planetu, jako je tomu u plastu.