Stavební dilema - plastová nebo dřevěná okna?

Při výběru oken byste se neměli řídit striktně cenovou nabídkou. Každý materiál přestavuje jisté výhody i nevýhody. Rozdíl je v izolačních vlastnostech, vzhledu, stálosti, ale také v nárocích na údržbu.

Dřevěná okna jsou stálicí a originálem

Dřevěná okna budou správnou a jedinou možnou volbou u objektů s historií. Zde by moderní plastové materiály zcela narušili celkový dojem. dřevo je nenahraditelné, má své kouzlo a nadčasovou eleganci. Izolační vlastnosti podpoří typ zasklení a také stavební hloubka.

Náročnější bude dřevo s ohledem na údržbu, dovoluje sice snadné mytí, nicméně laky je třeba po delším období renovovat. Už dávno však neplatí, že je třeba okna natírat již po několika sezonách, moderní přípravky dokáží dřevo skvěle impregnovat a prodloužit odolnost vůči vodě i povětrnostním vlivům.

Praktická a levná plastová okna

Plastová okna se budou pohybovat v příjemnějších cenových hladinách. Ve srovnání ve vlastnostech, jako je tvarová stálost nebo izolační vlastnosti velmi dobře uspějí. Výhodou je také jednodušší údržba. I tmavé odstíny vystavené přímému UV záření si zachovají svou intenzitu. Okna se neloupou, neštěpí, mají vysokou odolnost vůči jakémukoliv mechanickému opotřebení. Plastová okna se hodí do moderních domů nebo bytových jednotek. Nabízí pestrou škálu barev a často velmi zdařilé napodobení dřeva i v naznačené struktuře.